Arvotalo sai modernin silauksen

Uutisen oletuskuva

Karhulan Teollisuuspuiston voimataloutta isännöivä Karhu Voima-yhtiöt on saanut parin viime vuoden aikana uuden omistajan. Vanhan Karhu Voima Oy:n Kotkan liiketoiminnot siirtyivät kajaanilaiselta Loisteelta Kotkan Energian omistukseen 2016. Samalla sen liiketoiminnat jaettiin kahteen yhtiöön, Karhu Voima Verkko Oy:hyn ja Karhu Voima Palvelu Oy:hyn, jotka ovat Kotkan Energian 100-prosenttisesti omistamia tytäryhtiöitä. 

Karhu Voima Verkko Oy harjoittaa suljetun sähköverkon liiketoimintaa Karhulan Teollisuuspuistossa ja Korkeakoskella. Karhu Voima Palvelu Oy:n toimialaa ovat maakaasun siirtoliiketoiminta Karhulan teollisuusalueilla ja maakaasun yritysmyynti valtakunnallisesti. Yhtiö tuottaa myös erilaisia sähköverkkojen huolto- ja kunnossapitopalveluja sekä projektinhoito- ja asiantuntijapalveluja. 

Elokuussa vuonna 2016 Kotkan Energia ja Haminan Energia perustivat Karhu Voima -perheeseen yhteisen palveluyhtiön (Karhu Voima Oy), joka myy sähköä ja erilaisia energiapalveluja yksityisasiakkaille ja yrityksille. 

Verkostojohtajan Kaj Lillen mukaan integroitumisessa osaksi Kotkan Energiaa on toki ollut omat haasteensa, kuten aina yrityskauppatilanteissa, mutta toisaalta Karhu Voima -tytäryhtiöiden toimintaa on samalla kehitetty voimakkaasti oikeaan suuntaan tulevaisuuteen panostaen. Sähköverkon kehittämiseen on satsattu merkittävin investoinnein, sähköasemia uudistettu ja keskijänniteverkon jännitettä on nostettu kapasiteetin turvaamiseksi ja siirtohäviöiden pienentämiseksi. 

Kaikki tähtää Kotkan, erityisesti Karhulan alueen teollisuuden kilpailukyvyn ylläpitämiseen ja sähkönjakelun toimitusvarmuuden parantamiseen. Tulevaisuutta ajateltiin myös, kun Karhu Voima Verkko osti Mussalosta Pernoonkoskelle johtavan reilun 19 kilometrin pituisen voimajohdon. Se tarjoaa vaihtoehtoisen yhteyden valtakunnanverkkoon tulevaisuudessa. 

Karhu Voima -yhtiöt toimivat vasta valmistuneissa, peruskorjatuissa, mutta historiaa täynnä olevissa tiloissa lähellä Ahlströmin vanhaa postiporttia. William Ruthin aikana teollisuusalueen keskusvarastoksi valmistunut, rakennushistoriallisesti arvokas tiilitalo, M153, peruskorjattiin viime syksyn aikana. 

– Rahaa meni vähintään saman verran kuin uuden rakentaminen olisi maksanut, sanoo projektista vastannut kaukolämpöjohtaja Risto Mellas. 

Mellaksen mukaan korjausrakentaminen toi tullessaan yllätyksiä ja lopulta rakennuksesta purettiin alapohjaa myöten pois kaikki muu paitsi tiilirunko, vesikatto ja aiemmin uusitut ikkunat. Nykyajan tekniikan istuttaminen vanhoihin raameihin oli haastavaa.

Historian ja nykypäivän dialogi tulee esiin varsinkin rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, jossa vanhaa tiiliseinää ja puupalkistoa on jätetty osittain näkyviin. Lasinen porrashuone Tiilitalon päädyssä toivottaa asiakkaat tervetulleiksi moderniin toimistorakennukseen. Porrashuoneen sopivuudesta on haettu lausunto Museovirastolta. 

Risto Mellas uskoo, että tiilitalokaunotar tarjoaa varmasti hyvät tilat Karhu Voima -yhtiöiden henkilökunnalle seuraavaksi viideksikymmeneksi vuodeksi.

Tiilitalon peruskorjauksen valmistuttua palveluyhtiö Karhu Voima Oy muutti vuokralle alakertaan. Valoisissa ja viihtyisissä alakerran tiloissa työskentelee nyt kahdeksan hengen tiimi, joka hoitaa asiakaspalvelu-, laskutus- ja myyntitehtäviä. Täällä hoidetaan palveluna myös Kotkan Energian ja Haminan Energian asiakaspalvelua ja laskutusta. 

– Olemme iloisia, että saimme käyttöömme remontoidut ja juuri meidän tarpeisiimme suunnitellut tilat, kertoo Karhu Voima Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kytömäki. 

– Yhteiset tilat tiivistävät varmasti edelleen yhteistyötä Karhu Voima –yhtiöiden välillä, toteavat Sanna Kytömäki ja Kaj Lille yhdessä. 

Teksti: Eija Anttila

Kuva: Jukka Koskinen

Jaa:

Lisää uutisia

Teollisuuspuistolaiset juhlivat keskikäistä Luontopolkuaan

ME TARVITSEMME KARNEVALISMIA Luontopolku- tapahtuma taitaa olla Karhulan Teollisuuspuiston kestävin perinne. Toukokuussa teollisuuspuistolaiset juhlivat tapahtuman 50- vuotisuutta ”Seventies” teemalla.  Luontopolun juuret johtavat kuitenkin jo 1960-luvulle,