Historia

Jaa

Karhulan Teollisuuspuisto saa voimansa vankasta teollisesta perinteestä. Teollisuuspuiston ydin on 1800-luvun lopulla Karhulanniemelle syntynyt tehdasalue.

Karhulan teollisuuspuisto sai alkunsa lähes 140 vuotta sitten kun Karhulanniemelle perustettiin ensimmäinen saha. Suuremmassa mitassa teollisen toiminnan alueella aloitti William Ruth vuonna 1887. Karhulanniemelle nousi neljän vuoden aikana uudenaikainen höyrysaha, pieni tiilitehdas, puuhiomo, siihen asti maan suurin lasitehdas ja konepaja.

A. Ahlström Osakeyhtiö osti Karhula Osakeyhtiön osakekannan vuonna 1915. Ahlström osakeyhtiön aikana Teollisuuspuiston suurimmat tehtaat olivat edelleen yhden omistajan hallussa aina 1980 alkuun saakka. Silloin alkoi Teollisuuspuiston globalisoituminen.

Nykyään monet puiston yritykset ovat kansainvälisten suuryhtiöiden omistuksessa. Teollisuuspuistossa on edelleen myös kotimaisia yrityksiä. Omistusrakenteen muutos on tuonut alueelle pieniäkin toimijoita ja aivan uudenlaista yritystoimintaa. Ja mikä hienointa, Karhulan Teollisuuspuisto on edelleen yhtä vireä, tehokas ja yhteen hiileen puhaltava kuin William Ruthin aikana.

Tutustu Teollisuuspuiston historiaan valokuvien välityksellä

Karhulan Teollisuuspuiston historiaa videoina, teksteinä ja valokuvina