William Ruthin kuolemasta 100 vuotta

Karhulan teollistumisen isän työ näkyy yhä

William Ruthin kuolemasta tulee tänään maanantaina 23. syyskuuta kuluneeksi sata vuotta. Vuonna1839 Kivijärvellä syntynyttä Ruthia voidaan kutsua koko Karhulan teollistumisen isäksi.

Karhulanniemelle oli pystytetty tehdastoimintaa ennenkin, mutta William Ruth sai tehtaansa toimimaan, tuottamaan ja hän loi Karhulaan merkittävän teollisuusyhteisön. Yhteisön, jonka voimana on ollut yhteisöllisyys ja yhteen hiileen puhaltaminen. Ruthin myötä syntyi myös Karhulan infrastruktuuri.

William Ruth oli Venäjän armeijassa palvellut sotilas, joka ryhtyi yrittäjäksi ja aloitti teollisen toiminnan alueella vuonna 1887. Karhulanniemelle nousi höyrysaha, pieni tiilitehdas, puuhiomo, siihen asti maan suurin lasitehdas ja konepaja. Ruth perusti yhtiön, joka myöhemmin tunnettiin Karhula Osake-yhtiönä ja Karhulan tehtaina.

Muistopäivänä näkyvyyttä Tampereella

Karhulan Teollisuuspuisto on edelleen yhtä vireä, tehokas ja yhteen hiileen puhaltava kuten William Ruthin aikanakin. Karhulan Teollisuuspuiston historia ja nykypäivä esittäytyy parhaillaan Karhu ja tähti -näyttelyssä Tampereella. William Ruthin elämäntyötä kunnioittava näyttely on avoinna yleisölle Työväenmuseo Werstaalla 20.9.2013-7.1.2014.

Aiemmin Merikeskus Vellamossa nähdyn näyttelyn yhteydessä avattiin Karhu ja Tähti –nettisivusto, joilla voi tutustua Teollisuuspuiston historiaan kuvien kautta. Kuvalliselle historiamatkalle pääsee tästä:

www.karhujatahti.fi

Lisätietoa William Ruthin elämäntyöstä ja Karhulan historiasta löytyy myös historiamultimediasta, joka vie monipuoliselle aikamatkalle tästä:

www.karhulanteollistuminen.fi

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400