Työterveyshoitaja on paljon vartija

MAIJA TIETÄÄ MITEN MEILLÄ MENEE

Maija Sivonen-Kari on työskennellyt työterveyshoitajana kaksikymmentä vuotta, suurimman osan siitä kotkalaisen prosessiteollisuuden palveluksessa. Ura käynnistyi vuonna 1996 sijaisuudella Enso Gutzeitin Kotkan tehtaiden työterveyshuollossa, lisänä olivat myös Karhulan ja Summan tehtaat. Vuonna 2000 Maija asettui StoraEnson työterveyshoitajaksi. Vuoden 2005 hän pysytteli äitiyslomalla. Sitten edessä oli taas muutoksia. Ensin Stora ulkoisti työterveyshuoltonsa vuonna 2006 Mevire Oy:lle, joka puolestaan myytiin edelleen vuonna 2007. 


- Siinä vaiheessa minä halusin vaihtaa jonnekin muualle.  Tänne Coor Service Managementin palvelukseen, Karhulaan teollisuuspuistoon tulin vuoden 2007 marraskuussa, kymmenen vuotta on vilahtanut Lääkärikeskus Wiljamissa rivakasti. Täällä on tosi mukava työilmapiiri ja työtoverit. 

Työterveyteen Maija Sivonen -Kari ajatteli tehdä vain pikavisiitin mutta toisinpa kävi. Sosiaalisuus, rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat Maijan mukaan työterveyshoitajan tärkeimpiä ominaisuuksia ja luulenpa, että hänellä itsellään ovat ne kaikki. Maijan omaan listaan voisi lisätä vielä empaattisuuden. 


” Onhan tämä ainutlaatuinen näköalapaikka ”

- Viihdyn nykyisessä työssäni todella hyvin.  Wiljamin kokoisella lääkäriasemalla työ on erittäin monipuolista ja vastuullista. Pitää hallita yksilöt ja organisaatiot, tehdä päätöksiä.  

Onhan tämä ainutlaatuinen näköalapaikka yhteiskuntaan, me tiedämme koska ihmisillä menee hyvin ja varsinkin koska menee huonosti. Kyllä täällä ovi käy vielä pitkään senkin jälkeen, kun isot otsikot on jo unohdettu. Epävarmuuden tilat tulevat ja menevät mutta koskaan en ole lähtenyt hampaat irvessä töihin, sanoo työterveyshoitaja Maija Sivonen-Kari kauniisti hymyillen.

 

Maija valmistui 1994 mutta varsinaiseen työterveyshoitajan työhön hän pääsi pari vuotta myöhemmin.

- Se oli puolen vuoden pesti paperitehtaassa ja kun ensimmäisen kerran astuin tehdassaliin, olin todella järkyttynyt. Siellä oli kuumaa, kosteaa, kauhea melu ja isoja koneita. En todellakaan tiennyt, että jossakin voi olla sellaiset työolosuhteet mutta äkkiähän siihen tottui. Minä tykkään työskennellä prosessiteollisuuden kanssa, se on jotenkin helppoa ja olen tietysti myös sisällä siinä ja perillä työntekijöihin vaikuttavista asioista ja onhan siellä saadusta kokemuksesta ollut paljon hyötyä, vaikka Wiljamissa meidän asiakkaamme ovat monilta eri aloilta.

Mutta kahdessa kymmenessä vuodessa on ehtinyt muuttua moni muukin asia kuin työantajien nimet ja asiakkaiden toimialat.

- Suurin muutos tapahtui, kun siirryin Storalta alihankintayhtiöön.  Storalla oltiin kuukausipalkalla, eikä asioita ja töitä sen kummemmin eritelty mutta terveyspalveluja myyvissä yhtiöissä asiakkaalta laskutettavat asiat mitataan hyvin tarkasti.  Mutta onhan tässä ehtinyt muuttua myös koko työn luonne. Ennen selvisi ihan puhtaalla fyysisiin vaivoihin keskittyvällä lääketieteellisellä tiedolla mutta nyt pitää olla paljon enemmän tietoa ja ymmärrystä monista terveyteen vaikuttavista tekijöistä, jotta voi auttaa ihmisiä jaksamaan.  Henkinen pahoinvointi on lisääntynyt kaikissa työntekijäryhmissä, toteaa työterveyshoitaja Maija Sivonen-Kari.

” Pahinta ihmiselle on työelämän 

jälkeinen tyhjyys, 

menetetty koneen lämpö ”

Suuria työelämään vaikuttaneita muutoksia on tapahtunut erityisesti 2000- luvulla koko yhteiskunnassa ja ne ovat näkyneet erityisen voimakkaasti juuri Kotkan kaltaisilla teollisuuspaikkakunnilla. Yhdeksänkymmentäluvulla teollisuudessa työskentelevät elivät eräänlaisessa kuplassa, kaikki olivat varmoja, että työpaikka on turvattu eläkeikään saakka. 

Nyt teollisuudessa on koettu suuria irtisanomisia ja epävarmuudesta on tullut pysyvä tila.

Työelämän muutokset näkyvät välittömästi työterveysasemalla. 

Maijan mielestä vanhaperinne työelämässä päättyi vuonna 2005.  Silloin kaikilla hänen entisillä työpaikoillaan oli lomautuksia ja irtisanottiin väkeä. Se kosketti häntä myös henkilökohtaisesti, koska omakin työ muuttui radikaalisti ja lisäksi prosessiteollisuudessa työskennellyt puoliso lomautettiin moneksi kuukaudeksi.  


- Pahinta ihmiselle on työelämän jälkeinen tyhjyys, menetetty koneen lämpö.  Aika moni oli päässyt tehtaalle vanhempien tai tuttujen kautta ilman sen kummempaa koulutusta ja kun teki työnsä hyvin, sai myös hyvää palkkaa. Monille varsinaista työtäkin tärkeämpi asia on ollut työpaikan sosiaalinen ympäristö, työkaverit. Kyllä minä silloin jokusen kyynelen vuodatin, kun tunsin niin paljon ihmisiä eri tehtailta ja tiesin heidän tilanteensa, Maija muistelee. Kuvat ja teksti: HANNU OKSANEN

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400