Teollisuuspuisto kasvattaa startup- yrityksiä

Teollisuuspuisto kasvattaa startup- yrityksiä

FROMIDEAN ÄLYVALAISIN TUNTEE OMAISET

Karhulan Teollisuuspuisto on osoittautunut oivaksi hautomoksi startup yrityksille.  Mediatehdas Dakarin jäljessä William Ruthin katu 3:n tiloihin on asettunut useampiakin kasvuyrityksiä, joista osan vauhti on ollut niin huimaa, että tilat ovat käyneet äkkiä liian pieniksi. Menestynein esimerkki on Suomen Ostohyvitys Oy, jonka tunnetumpi nimi on Bonusway. Ostobonukseen perustuva liiketoiminta on houkutellut yritykseen miljoonien sijoitukset. Bonuswayn toimisto on nykyisin, kasvun myötäisesti Helsingin keskustassa.

Lasimestarin yläkerrassa toimii myös Mika Koivistoisen startup yritys Fromidea. Tällä hetkellä yhtiön keskeisin oma kehityshanke on älyvalaisin. Koivistoisin kehittelemä prototyyppi on led- valaisin, joka säätelee automaattisesti valotehoaan vallitsevan valon mukaan. Lisäksi valaisin toimii varashälyttimenä, joka tunnistaa asunnon vakituiset asukkaat. 

Fromidean prototyyppi on nyt siinä vaiheessa, että Mika Koivistoinen etsii valaisimelle ensi sijaisesti kotimaista elektroniikkavalmistajaa, jolla olisi panostushalukkuutta ja sopivaa tuotekehitystä. Jotta prototyypistä syntyisi kuluttajille kelpaava tuote, valaisin tarvitsee toimivan tekniikan lisäksi muotoilijan, joka tekee laitteesta houkuttelevan näköisen.

SLUSH ON STARTUPIN TAIVAS

Fromidean kaltaisen mikroyrityksen ei ole ihan helppo löytää yhteistyökumppania alkutekijöissään olevan tuotteen toteuttajaksi. Prototyypin kehitys konseptista kaupan hyllylle ei ole koskaan halpaa ja voi kestää jopa useita vuosia.

Mutta onneksi Suomessa järjestetään joka syksy Slush, valtavaksi paisunut startup yritysten, rahoittajien ja kehittäjien kansainvälinen kohtauspaikka. 

-  Ellei Slushia olisi, yhteistyötahojen etsintä olisi näin pienelle yritykselle aivan mahdoton tehtävä. Oman idean esittelyn lisäksi, Slush on oiva paikka nähdä millaisia ihmeitä maailmassa on ylipäätään kehitteillä, toteaa Mika Koivistoinen.

 Ostohyvitys Oy:n - Bonuswayn porukka jakoi Koivistoisen kanssa samaa työtilaa Teollisuuspuistossa vuoden verran.  Bonusway löysi ensimmäiset isot rahoittajansa nimenomaan Slush tapahtumasta, joten entisen naapurin esimerkki yllytti myös Mika Koivistoisen vuoden 2016 Slushiin.

-  Löysin Slushista useitakin valaisimen kehittelyyn sopivia kumppaniehdokkaita. Kiinnostavimmat ovat Oulussa, missä monen elektroniikkayrityksen taustalla on Nokia- yhteys. Ihan välittömään nousuun idea ei kuitenkaan lähde mutta sain joka tapauksessa keskustelun auki usean eri yrityksen kanssa ja kaikki pitivät valaisinprotoa kehityskelpoisena.

Koivistoinen sanoo, että Fromidealle on nyt tärkeintä löytää valaisimen kehittelyyn tarvittava rahoitus.  Laite on monimutkainen ja kun muotoilukin on tärkeää, tuote ei synny ihan pienellä panoksella. Slush antoi kuitenkin uskoa tulevaan.

-  Jos hyvin käy, saattaa olla, että voin esitellä vuoden 2017 Slushissa jo lähes valmiiksi kehittyneen tuotteen. Silloin valmistajan löytäminen on jo paljon helpompaa.

 Mika Koivistoinen ei ollut ainoa teollisuuspuistolainen, joka seikkaili Slushissa.  Fromidean tapaan myös Mediatehdas Dakar etsi ja löysi kehittelyssä olevasta ideastaan kiinnostuneita tahoja.  Hankkeiden ja rahoituksen toteutuminen on tietenkin asia erikseen.  Kummallakin yhtiöllä on edessään vielä paljon työtä ja neuvotteluja.

HANNU OKSANEN

 

Kuvateksti:

Mika Koivistoinen löysi vuoden 2016 Slushista useita mahdollisia kumppaneita valaisinideansa kehittelyyn. 

 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400