Soinisen Veijo - Rohkea, ahkera ja osaava onnistuu

Veijo Soininen on mies, josta tietää jo ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen, että tähän ihmiseen voi luottaa, hänen avoimessa vilpittömyydessään ei ole mitään epäilyttävää. Mukava mies. Veijo on rakentaja henkeen ja vereen ja sen me olemme saaneet nähdä Karhulan teollisuuspuistossa. Mutta ei hän rakentajanakaan ole mikä tahansa timpermanni, mikä sekin on nähtävissä kaikessa mitä Veijon jäljiltä on tähän mennessä teollisuuspuistoon ilmestynyt. Veijo puhuu valosta kuin taiteilija ja valo häntä on ohjannutkin tilojen suunnittelussa. Konkreettisen rakentamisen lisäksi Veijo on - tottakai - myös suunnitellut kaikki rakentamansa tilat. Rakennusmestarikoulutuksella selviää siis oivallisesti myös sisustusarkkitehdin ja suunnittelijan hommista. Tietysti tämä koskee vain Veijo Soinista, joka on kaiken lisäksi toteuttanut toimistotiloihin myös hienoja taideteoksia.

Veijo itse ilmestyi Teollisuuspuistoon vuonna 2014, eikä se jäänyt keneltäkään huomaamatta, sillä ensitöikseen hän sytytti ostamansa kuusikerroksisen toimistotalon kaikki valot.  Se oli komea avaus mutta ei Veijo sitä leveilläkseen tehnyt, valaistus oli halvin tapa saada taloon edes vähän lämpöä. Rakennuksen edellinen omistaja oli katkaissut lämmöt ja talvi oli tulossa. Rakennuksen kylmäksi jättämisestä olisi seurannut suuret vahingot myös Sulzer Pumps Finlandille, seinänaapurille.  

- Kiinnostuin kiinteistösijoittamisesta jo yhdeksänkymmentäluvun lopulla mutta tositoimiin uskalsin ryhtyä vasta kun tämä vanha konttorirakennus tuli myyntiin ja edullisen hintansa vuoksi minulle mahdolliseksi. Halpa hinta sisälsi tietysti ison riskin, rakennuksessa on 9700 neliöitä, eikä siitä ollut pidetty kovinkaan hyvää huolta ja se näkyi kuluissa. Edellisen omistajan aiheuttamat laskut kaatuivat Veijon maksettaviksi, niistä kertyi 130 000 euroa. 

Veijo ei tietenkään lannistunut, se ei ole hänen tapaistaan. Mies ryhtyi työhön, ja nimenomaan ryhtyi siihen itse, apumiehiäkin oli mutta suurimmat ja vaativimmat, ehkä myös raskaimmat työt hän on tehnyt alusta asti itse.

- Vuoden 2014 jälkeen minulla meni pari vuotta 24 / 7 meiningillä, viikonloppuna otin vähän rauhallisemmin ja tein vain 8 tunnin päiviä. Kuntohan siinä kasvoi ja yötkin nukuin todella mainiosti, muistelee Veijo urakkaansa.

Lopussa urakka ei tietenkään vielä ole. Nyt on suunnitteilla julkisivun lasitusta ja parvekkeitakin ilmestynee sinne tänne. Isossa rakennuksessa riittää tekemistä ja korjattavaa.

- Visioita pitää olla, eihän tästä muuten mitään tule. Asiakkaat ovat kyllä olleet tyytyväisiä tähän taloon. He luottavat minuun, koska heillä on varmuus, että homma toimii kun omistaja ja tekijä ovat sama mies ja melkein aina paikalla. 

Toimistotalo Otso on kiinteistöyhtymä, jonka omistajina ovat myös Veijon pojat. Taloudellista riskiä ei enää ole, eli mahdottomalta tuntuneesta sijoituksesta on tullut tuottava liiketoimi.  Yli puolet talon tiloista on nyt vuokrattu ja siellä työskentelee  vajaat kolmesataa henkeä, suurin osa Sulzerin toimistoissa. Vuokralaisten tarkkaa lukua Veijo ei tiedä.

Veijo Soininen iloitsee onnistumisestaan ja työnsä tuloksista mutta uutta samankokoista työmaata  hän ei enää itselleen etsi, unelmointiin hän on silti antanut itselleen luvan.  Musiikki ja meri ovat Veijolle tärkeitä henkireikiä ja niinpä hän ottaakin usein unelmiensa tueksi klarinettinsa ja istahtaa Pyhtään mökkinsä rantakiville soittelemaan.

Hannu Oksanen
Kuvat: Jukka Koskinen

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400