Mediatehdas Dakar haluaa maailmalle

Virittäjät-sarjaa on tehty Suomessa jo kuusi vuotta MTV:n ja Elisan kanaville. 

Sarjassa autojen tuunaajat haastavat formulakuski Mika Salon kisaamaan itse virittämillään autoilla.

Sarjan idea on ollut niin koukuttava, että siitä on syntynyt kotkalainen vientituote. Ensin ohjelmaformaatin nappasivat saksalaiset ja viime vuonna sarja kuvattiin Etelä-Afrikassa ensimmäinen englanninkielinen tuotantokausi kansainväliseen levitykseen.

Sarjan tuotantoyhtiön Dakarin tuotantojohtaja Hannu Oksanen kertoo, että paraikaa käydään neuvotteluja amerikkalaisten kanssa esitysoikeuksista. Jos hyvin käy, nähdään sarja Amerikassa kanavalla, jolla on yli 40 miljoonaa katsojaa.

Mika Salo toimii tuomarina ja kisaan haastettavana Suomen lisäksi myös Etelä-Afrikassa, Saksassa sen sijaan rattiin hyppää ja kilpailijoita tuomaroi Top Gear -ohjelmasta tutuksi tullut Sabine Schmitz.

Saksassa sarja on esitetty Discovery-tuotantoyhtiön omistamalla D-Max-kanavalla. 

 

Virittäjistä Test My Ride

Sen jälkeen kun sarjasta saatiin englanninkielinen versio Etelä-Afrikkaan, ohjelmaa on ollut aiempaa helpompi viedä kansainvälisille markkinoille.

Maailmalla Virittäjiä tehdään tunnetuksi nimellä Test My Ride, joka on samalla monimediallisen konseptin nimi. Virittäjät on taipunut mobiilipeliksi ja omaksi verkkopalvelukseen, jossa voi olla verkkoyhteisön jäsen ja tilata ohjelmia vuokralle tai ladattavaksi.

– Pelkästään omalla riskillä emme olisi uskaltaneet lähteä tekemään isoa konseptin laajennusta, vaan saimme siihen Tekesin tukea, Oksanen kertoo.

Oksanen ja Dakarin toimitusjohtaja Pasi Riiali kertovat, että yhtiöllä on projekteja samaan aikaan päällä ”miljoonia tai useampia – ja yleensä yrityksen kyljessä on jokin startup, jolla valloitetaan maailma”.

Kun heitä pyytää kertomaan hyvin lyhyesti, mitä kaikkea Dakar nykyään on, he summaavat sen monimedialliseksi tuotanto- ja markkinointiviestintätoimistoksi.

 

Kansainvälistyminen mielessä alusta asti

Maailmalle meno on ollut Dakarin suunnitelmissa sen perustamisesta lähtien. Dakarilaiset ovat osallistuneet säännöllisesti kansainvälisiin tapahtumiin muun muassa Cannesissa ja Los Angelesissa ja New Yorkissa.

Oksanen ja Riiali ovat sitä mieltä, että vaikka maailma kuinka digitalisoituu, tärkeitä kontakteja on nähtävä kasvotusten ja verkostoiduttava.

Esimerkiksi eteläafrikkalaiset markkinat avautuivat sen jälkeen, kun Oksanen oli nimitetty International Academy of Television Arts & Science -järjestön jäseneksi. Järjestö jakaa palkinnot Emmy-gaalassa New Yorkissa missä Oksanen tutustui Kapkaupungissa toimivaan tuottajaan. 

 

Maailman valloitus jatkuu

Swing Game, dokumenttielokuvaa pelin kehittämisestä, haluttiin maailmalle, ja sinne se komeasti saatiinkin. Dokumenttia on esitetty Suomen (DocPoint-festivaalit, YLE TV 1) lisäksi ainakin Saksassa, Ranskassa, Hollannissa ja Belgiassa.  

Myös palkittu lyhytelokuva Kakara on levinnyt maailmalle kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. 

Onko tuotantoyhtiön sitten pakko päästä maailmalle? Eivätkö kotimaiset markkinat riitä?

Oksanen ja Riiali muistuttavat, että kanavien kilpailu on kovaa ja tiukkenee kaiken aikaa. Maailman pelurit ovat vahvasti Suomessa ja vievät katsojia kotimaisilta kanavilta. Jos haluaa kasvaa, on katsottava rajojen ulkopuolelle.

Miten Teollisuuspuisto toimii kansainvälisen tuotantoyhtiön kotipaikkana?

Hyvin toimii, dakarilaiset vakuuttavat. Virittäjien satamakuvaukset on voinut kuvata lähes takapihalla Kotkan satamassa. Mistä muualta olisi saanut yhtä joustavasti vastaavan tilan autokisojen kuvaamiseen?

Kotkan Meripäivät taas toimivat loistavasti Swing Game -dokumentiin järjestetyssä tapahtumassa.

Mitä teette seuraavaksi? Jatkuuko maailman valloitus?

– Jatkuu. Suunnitteilla on kansainvälisiä tv-sarjoja, fiktio ja dokumentti. Ohjelmia on kehitteillä ainakin Kaliforniassa ja Indonesiassa. Test My Ridella on hyvä myyntiyhtiö, joka auttaa levittämään sitä maailmalla, Riiali kertoo. 

 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400