Karhulan Teollisuuspuistossa tehdään eikä meinata

Toimistotalo Otso nousi ”tuhkasta”

Vaikkei Suomessa, saatikka Kaakkois-Suomessa eletäkään kaikkein parhaita aikoja, niin on täällä niitäkin, jotka eivät valittele ja uskovat vahvasti tulevaisuuteen.  Karhulan Teollisuuspuistossa  porukka painaa lujasti töitä ja  yritykset tekevät hyvää tulosta. Tätä on nyt jatkunut jo viitisen vuotta, eikä huonolta näytä vieläkään. Tämä pätee sekä pienimpään pk- yritykseen että Kotkan suurimmaksi työantajaksi kasvaneeseen Sulzer Pumps Finlandiin.

www.toimistotalo-otso.fi

Muutaman vuoden aikana Teollisuuspuistoon on muuttanut parikymmentä yritystä, osa on siirtynyt alueelle muualta Kotkasta tai muilta paikkakunnilta ja osa on kokonaan uusia yrityksiä, myös toimialojen kirjo on laajentunut valtavasti.  Uusien työpaikkojen määrä on Teollisuuspuistossa kasvanut lähivuosina parilla sadalla. Puujalostusteollisuuteen sidoksissa ollut konepajateollisuus on saanut seurakseen monenlaisia sähköisen bisneksen sekä palvelu- ja media-alan osaajia. Vireän toiminnan ja uusien yritysten myötä myös Teollisuuspuiston kiinteistöjen käyttöarvo ja kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut.

Teollisuuspuiston kiinteistöjen käyttöarvo ja kiinnostus niitä kohtaan on kasvanut

Joidenkin  mielestä ehkä yllättävä mutta myös ylivoimaisesti ”kaunein” esimerkki rakennuksen uudelleensyntymästä on Teollisuuspuiston suurin toimistorakennus, nykyiseltä nimeltään Toimistotalo Otso.  Massiivinen kuusikerroksinen punatiilinen toimistotalo on palvellut kaikkia alueen ”herroja” neljäkymmentäluvulta saakka. Siellä ovat  vuotten varrella puurtaneet Ahlströmin, Valmetin, Metson, ja Meseran paikallisjohtajat ja toimihenkilöt.  Aiemmin toimistot olivat osa taloon liittyvän konepajan toimintaa mutta nyt konepaja ja toimistotalo ovat erillisiä toimijoita. Konepaja jatkaa jokseenkin entisen malliin, tosin vähemmällä väellä ja saksalaisessa omistuksessa.

Toimistotalo Otson isäntä on kotkalainen Veijo Soininen.  Toimistotalo ehti olla edellisen omistajan jäljiltä hetkisen tyhjillään ja naapurustossa alettiin olla jo huolissaan.  Huoli oli turha, sillä Veijo Soininen sytytti kaikki valot,  aivan konkreettisesti. Hämmästys oli suuri kun eräänä päivänä muutaman kuukauden pimeänä olleen talon joka ikisessä kerroksessa oli pitkät päällä. 

Veijo Soininen sytytti kaikki valot aivan konkreettisesti

Veijon tullessa taloon 2014 se oli typötyhjä ja kalsean oloinen.  Tiloja oli toki korjailtu vuosien mittaan mutta ei niitä erityisen viihtyisiksi voinut sanoa, ainakaan nykymittapuun mukaan.

Veijo Soininen on rakennusmestari ja kokenut rakentamisen ammattilainen, joten hän ryhtyi rivakasti kunnostamaan uutta haastettaan, mikä ei olekaan ihan pieni, talossa on reippaat 9000 neliötä.  Rakentamisen ja kunnostamisen ohella tilojen markkinointikin vaati panostusta.  Soinisen oman henkilöstön lisäksi apuun tuli Karhulan Teollisuuspuistoyhdistys, joka tukee jäsenyritystensä markkinointia.  Yhteisöllisyys on oleellinen osa Teollisuuspuiston 140- vuotista historiaa, voi olla että ilman sitä alueella ei olisi enää  minkäänlaista toimintaa.

Yhteisöllisyydellä ja yhteisillä markkinointiponnistuksilla on merkittävä rooli myös siinä, että alue vetää nyt uusia yrityksiä puoleensa.  Sen ansiosta myös Veijo Soinisen työ Toimistotalo Otson eteen on tuottanut tulosta. Lähinaapuri Sulzer Pumps Finland on vuokrannut Soiniselta 500 neliön toimitilat uudelle it- osastolleen, lisäksi taloon on asettunut jo melkoinen joukko muitakin toimijoita. Veijo Soinisessa on myös sisutusarkkitehdin ja taiteilijan vikaa mikä näkyy erityisesti Sulzerin tyylikkäässä ja valoisassa toimistossa, jonka seiniltä löytyy luovan rakennusmestarin hienoja oivalluksia. 

Yhden miehen keikka, jolle totisesti toivoo kaikkea hyvää

Toimistotalo Otson vuokralaisten koko vaihtelee yhden miehen toimistoista kymmenien miljoonien liikevaihtoa pyörittäviin yrityksiin.  Soininen on juostava vuokraisäntä ja suuri talo antaa hyvin periksi. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokrattavana on paitsi kerroksia myös yksittäisiä huoneita, ja niitä voi saada käyttöönsä tarpeen mukaan, vaikka vain yhdeksi päiväksi.  Rakennuksen alakertaan Soininen kaavailee mm. bändien harjoitustiloja, joita ei liene näillä main liikaa vapaina.  Veijo Soininen voitaisiin hyvinkin palkita Teollisuuspuiston ja mikseipä koko Kotkan positiivisimpana ja rohkeimpana henkilönä, joka sopii esimerkiksi sekä yrityksille että yhteiskunnallisille päättäjille. Erikoisinta tässä kaikessa on se, että Toimistotalo Otso ei ole yritys vaan Veijo Soinisen yksityinen projekti, yhden miehen keikka, jolle totisesti toivoo kaikkea hyvää ja menestystä.

HO

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400