Esa Kivimäki - Curitiba-Brasilia

Esa Kivimäki on Andritz Brasil Ltda yhtiön Fibria SA uuden tehtaan sellulinjan rakentamisprojektin kaupallinen projektijohtajana. Esan asemapaikka on Curitiban kaupungissa sijaitsevassa yhtiön pääkonttorissa. Curitiba sijaitsee Etelä-Brasiliassa, Paranan osavaltiossa.   Tehdas, jonne sellulinjaa rakennetaan on Mato Grosso do Sulin osavaltiossa, joka on  800 kilometrin päässä Curitibasta luoteeseen.  Fibria SA:n sellutehdas on Brasilian suurin ja sen tuotanto menee pääosin Kiinaan.  Tekeillä oleva sellulinja on Andritzin kaikkien aikojen suurin tehdastoimitus Brasiliassa.  Esan ohella hanketta johtaa brasilialainen projektijohtaja.  Kahden johtajan malli on Andritzinlle tyypillinen toimintatapa.

- Brasilialaisen johtajan paikallistuntemus on tietysti aivan välttämätöntä, sanoo Esa Kivimäki.  Hän on Curitibassa tällä hetkellä ainoa suomalainen expatriootti. Yhtiössä työskentelee kyllä muitakin suomalaisia mutta he ovat asettuneet Brasiliaan pysyvästi.  Andritz Brasilin Curitiban toimistolla työskentelee noin kaksisataa työntekijää.  

Kun Esalle tulee asiaa varsinaiselle työmaalle Mato Grosso do Suliin, hän ottaa reittilennon. Vierailujen ohella tiivis raportointi pitää Curitibassa olevan johdon ajantasalla työmaan etenemisestä. 

- Työmaan päällikkö lähettää koko ajan myös valokuvia niin maasta kuin ilmasta. Hän on taitava ja innokas pienoishelikopterikuvaaja ja tuotokset alkavat mennä jo taiteen puolelle. 

Rakenteilla oleva tehdaslinja tuo työtä Kotkaan

Rakenteilla oleva tehdaslinja tuo paljon hyvää Kotkaan, sillä suunnittelutyö työllistää Andritzin Karhulan toimistoa ja Sulzer Pumps Finland toimittaa Fibrian Horizonte 2 projektiin mm. pumppuja.  Työtä riittää myös Andritzin Savonlinnan konepajalle sekä yhtiön suomalaisille alihankkijoille. Tavaratoimitukset työmaalle tulevat eri puolilta maailmaa.

- Brasilialainen sellutehdas on aika erilainen kuin mihin me olemme täällä tottuneet, siellä sähkötekniset tilat ovat ainoa paikka jolla on seinät ja katto. Se tarkoittaa, että tehtaan rakennusteknisiä töitä on vähemmän kuin täällä pohjoisessa, Esa Kivimäki kertoo.

Tuotannon näkökulmasta suurimmat ilmastolliset haasteet Brasiliassa ovat sateet ja kosteus yleensä. Kesällä lämpötila kohoaa jopa 40 asteeseen, mikä tuo varsinkin rakennustyömaalle varsin tukalat työolosuhteet. Työntekijät eivät voi tietenkään työskennellä shortseissa. Työasu ja suojavarusteet ovat samanlaiset kuin Suomessa. Työsuojelu on Kivimäen mukaan iso haaste mutta työturvallisuus on Andritzille ensiarvoisen tärkeä asia ja sitä vaativat myös asiakkaat. Yhtiön turvaohjeet ovat kaikkialla maailmassa samanlaiset. 

- Mato Grosso do Sulissa pidetään huolta työntekijöiden riittävästä levosta ja nestetasapainosta, työmaalla kiertää päivittäin myös erityisiä turvallisuuskomiteoita, jotka puuttuvat välittömästi havaittuihin epäkohtiin.

Brasiliassa ei delegoida, johtajalla on paljon valtaa

Työyhteisö on Esa mukaan Brasiliassa hyvin kiinteä ja yhteisöllinen ja työpaikalla vietetään erinäisiä kekkereitä tuon tuosta. 

- Välittämisen kulttuuri on siellä paljon vahvemnpi kuin meillä, työntekijöiden perhetapahtumat, surut ja ilot ovat heti kaikkien tiedossa, syntymäpäivät julkaistaan hissien seinillä ja niitä juhlistetaan yhdessä työpaikalla.

Yhteisöllisyys ja juhlaherkkyys yltää myös yrityksen järjestämiin tilaisuuksiin.  Esimerkiksi Mato Grosso do Sulin sopimuksen yksivuotisjuhlan kunniaksi Andritz Brasil tarjosi aamiaisen koko henkilökunnalleen. Tiiviin kanssakäymisen seurauksena henkilöstön välit ovat läheiset. 

- Johtajat Brasiliassa on puuttuvat enemmän kuin Suomessa päivittäiseen toimintaan. Pieniinkin toimenpiteisiin kysytään aina johtajan lupa, delegointi ei ole luonteva asia brasilialaiseen yrityksen johtamista.  Suomessahan johtajalle raportoidaan vasta jälkikäteen omalla vastuualueella tehdyistä toimenpiteistä, toteaa Esa Kivimäki. 

Suomesta poiketaan myös siinä, että johtoryhmään kuuluvat ovat paljon tekemisissä keskenään myös vapaa-ajalla ja perheiden välinen kanssakäyminen kuuluu asiaan. Tämä on tietysti expatin kannalta mukava asia.

- Mutta selvää on sekin, että ulkomaalainen pysyy aina enemmän tai vähemmän ulkopuolisena. Brasilialaisille jalkapallo on erittäin tärkeä asia ja ensi kertaa tavatessa kysytään heti alkuun, mikä on suosikki jalkopallojoukkueesi.  Andritzin maaohjeissa jalkapallo ja perhe mainitaan suositeltaviksi puheenaiheiksi tuntemattomien kanssa.

Esa Kivimäen työ tässä projektissa alkoi syyskuussa 2015 mutta Curitibaan hän muutti vaimonsa kanssa vuoden vaihteessa ja siellä he aikovat pysyä seuraavat runsaat pari vuotta kunnes Mato Grosso do Sulin projekti on valmis. Brasilia on tullut Esalle tutuksi Andritzin aiempien suurten projektien kautta, joten mitään erityisempää kulttuurishokkia muutosta kauas etelään ei koitunut. 

- Suurin yllätys oli talven kylmyys. Olemme aika etelässä Kauriin kääntöpiirin alapuolella, eli nyt kun Suomessa on kesä on Brasiliassa talvi. Mittari menee säännöllisesti alle kymmenen miinusasteen, nollassa ollaan useita päiviä.  Talojen eristyksissä ja lämmitysjärjestelmissä talvea ei ole kuitenkaan huomioitu, joten ilman lisäpattereita asunnossamme olisi ollut aika paljon viileämpää kuin Karhulan kodissa talvisaikaan.   Villasukat ovat olleet todella tarpeelliset.

Työpöydän siirtäminen Karhulasta Curitibaan vaati hieman muutakin kuin passin vilautuksen lentoasemalla. Esalta meni työluvankin odotteluun nelisen kuukautta. 

- Brasilia on Etelä-Amerikan byrokraattisin valtio ja kaikki asiakirjat tarkistetaan useaan kertaan ja monessa virastossa.  Asioiden hoito on helpompaa nyt kun on itse paikan päällä, koska virastoissa edellytetään aina henkilökohtaista läsnäoloa. Minulta on otettu sormenjäljetkin jo ties kuinka monta kertaa. 

Olympialaisten ohella ja myös niihin liittyen Brasilia on ollut paljon otsikoissa laajalle levinneen korruption vuoksi.. 

- Brasilian politiikassa korruptio on erittäin yleistä ja varmasti sitä on myös koko yhteiskunnassa mutta se on aika näkymätöntä.  Esa Kivimäki kertoo, että silloin tällöin hän suomalaisena on jäänyt pohtimaan, että mitenkähän tämä asia on oikeasti hoidettu. Työtätekevät brasilialaiset eivät kuitenkaan hyväksy poliittista korruptiota ja uskovat puhdistusten myötä parempaa tulevaisuuteen. 

 

Hannu Oksanen

Kuva: Jukka Koskinen

Muut kuvat: Esa Kivimäki ja  Ricardo Sampaio

 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400