Ei hinnalla vaan laadulla

Karhulassa tiedetään, että kartonkimarkkinoilla kannattaa kilpailla hinnan sijaan laadulla. Sonoco-Alcoren omistuksessa oleva kartonkitehdas vie tuotteensa Suomen lisäksi konsernin muille tehtaille Saksaan, Ruotsiin, Venäjälle, Viroon ja Norjaan.

Yhdysvaltalaiseen Sonoco-Alcoreen kuuluvan Karhulan-kartonkitehtaan syksyä värittää iso remontti. Tehtaan massaosastolla uusitaan vanhoja laitteita, mikä tietää vajaan kymmenen päivän seisokkia.

Tehtaanjohtaja Arto Lindberg kertoo, että osa vanhoista laitteista oli alimitoitettuja ja kulunut loppuun.

– Uusien laitteiden mitoitus vastaa nykyistä tuotantoa, joten kartonkitehtaan tuotantomäärä ei juuri kasva, Lindberg huomauttaa.

Hän kertoo, että tehtaan tulevaisuus vaikuttaa valoisalta – tätä nykyä kun teollisuuden tasaista kehitystä pidetään valoisana. 

Varmuutta toimintaan tuo se, että tehdas toimittaa valmistamansa kartongin konsernin omille tehtaille. Suomessa Sonocolla on neljä valmistusyksikköä, joihin menee kolmannes tehtaan tuotannosta. Saksan isot tehtaat nielaisevat tuotannosta neljänneksen.

Karhulan tuotantoa viedään myös Ruotsiin, Venäjälle, Viroon ja Norjaan.

– Keskitymme täällä korkeanlujuuden lajeihin, sillä niitä kannattaa viedä kauemmaskin, Lindberg huomauttaa.

Globaaleilla markkinoilla pelkällä hinnalla ei voi kilpailla. Karhulassa korostetaankin tuotteiden laatua.

Töitä kolmessa vuorossa

Henkilöstöpäällikkö Katri Ala-Nikkola kertoo, että kartonkitehtaalla työskennellään kolmessa vuorossa ympäri vuorokauden. Hylsyjä puolestaan tehdään yhdessä tai kahdessa vuorossa maanantaista perjantaihin.

Sonoco-Alcoressa tunnutaan arvostavan karhulalaisten osaamista, mistä kertoo tutkimus- ja kehitysyksikön keskittäminen Karhulaan. Yksikkö palvelee myös muita Sonoco-Alcoren tuotantolaitoksia Euroopassa.

Sonoco-Alcore työllistää Suomessa kaikkiaan noin 160 ihmistä. Kartonkitehdas on ollut amerikkalaisen emoyhtiön omistuksessa vuodesta 2004.

Kirsi Riipinen

 

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400