Aeria on nousukiidossa

Vuodenpäivät Teollisuuspuiston Villa Maisemassa asemapaikkaansa pitänyt Aeria on Jani Piispan yhtiö, jonka toimiala on lentokuvaus ja jota Jani avustajineen harjoittaa ns. Droneilla eli miehittämättömillä ilma-aluksilla, joissa on kamera tai joihin voidaan kiinnittää tarvittaessa suurikin elokuvakuvakamera tai mittalaitteita.

Vaikka kameroita lennättävät laitteet ovat kehittyneet viime vuosina huimaa vauhtia, niin mistään uudesta toimialasta tässä ei ole kyse. Janin mukaan jo 1990- luvulla oli miehittämättömiä vempaimia, joilla kaitafilmikamerat saatiin ilmaan. Lentokoneilla ja helikoptereilla ilmakuvausta on tietysti harjoitettu iät ajat.

Jani Piispa ryhtyi tosissaan alan yrittäjäksi 2013. Sitä ennen hän oli ehtinyt opiskella laitteiden käsittelyä harrastuksena jo useamman vuoden. Laitteiden kehitys on ollut nuorelle yrittäjälle melkoinen haaste.

- Kehitys on ollut todella nopeaa, en olisi millään arvannut neljä vuotta sitten aloittaessani, että toiminta vaatii näin suuria investointeja ja laitteiden jatkuvaa päivittämistä, tämän hetkisen kalustoni arvo on 200 - 300 000e. 

 Aerialla on tällä hetkellä parikymmentä erikokoista dronea sekä suuri määrä lisälaiteita ja kameroita. Vahingon varalta on oltava varalaitteita.

- Laitteiden hallinta pitää todellakin osata. Lentotaito on tärkeää siksikin, että putoamisen varalle ei saa vakuutusta. Laitteiden huolto ja kunnossapito tehdään kokonaan oman talon sisällä. Onneksi Karhulassa on myös Teko, aivan loistava elektroniikkakorjaamo, sieltä saamme apuja elektroniikkakomponoenttien korjauksiin ja huoltoihin. 

Kalliin kaluston ei sovi kovin pitkiä aikoja lojua varastossa, lentotunteja on syytä kertyä hyvässä tahdissa mutta Jani ei ole huolissaan, sillä hän on saanut asiakkaakseen useita tuotantoyhtiöitä ja tv- kanavia.

- Ulkomaisia kyselijöitä on yllättävän paljon, japanilaisia ja venäläisiä,  myös BBC kyseli äskettäin mahdollisuutta kuvata Lapissa. Amerikkalaiselle yhtiölle olemme kuvanneet suurten kansainvälisten yritysten mainoksia.

Jani ei oikein tiedä mitä kautta tieto Aeriasta on levinnyt mutta usein globaalit toimijat etsivät hyviä tekijöitä tv- kanavien kautta. Hyvin tehty työ tuottaa tulosta.

- Tietysti työt tehdään niin hyvin kuin mahdollista ja pyrimme olemaan erittäin joustavia. Kuvauspaikalla yritämme olla mahdollisimman näkymättömiä ja tehdä sen mitä tilaaja minulta odottaa.

Jani odottaa Aerialle kasvua teollisuuden tarkastuslennoista ja päästömittauksista, myös laivojen päästömittaukset käyvät helposti lennokkien avulla.  Mittauksissa ylipäätään on Janin mukaan rajattomat liiketoimintamahdollisuudet.

Teollisuuspuistoon Aerian toi sopivat toimitilat ja tärkeä asiakas, Mediatehdas Dakar.  Dakarin tuotannoista Aeriaa on työllistänyt erityisesti tv- formaatti Virittäjät, jonka ilmakuvista Jani ryhmineen on vastannut jo useamman tuotantokauden ajan. Kauden 2018 kuvaukset tehtiin kuluvan vuoden elokuussa. 

- Teollisuuspuistohan on erinomainen paikka ja nämä Villa Maiseman tilat aivan ideaaliset meidän tarpeisiin. Täällä on turvallista ja rauhallista ja kulkeminenkin on helppoa ja Teollisuuspuiston miljööhän on tietysti hieno ja ainutlaatuinen, siitä olen saanut asiakkailta valtavasti positiivista palautetta. 

Hannu Oksanen
Kuvat: Jukka Koskinen

Karhulan Teollisuuspuisto / Karhula Industrial Park
PL 38 48601 Kotka, Finland
puh. 010 234 3400